Skład płynów hamulcowych

W skład płynów hamulcowych wchodzą 3 podstawowe substancje:

ROZPUSZCZALNIK od 60 do 90%

Poliglikole cechują się wysokim poziomem lepkości. Z tego względu konieczne jest ich rozpuszczenie w substancji o niskim poziomie lepkości (etery poliglikolowe). Etery poliglikolowe spełniają funkcję rozpuszczalnika w płynie. Ich zadaniem jest rozpuszczenie poliglikoli i wszystkich pozostałych substancji w sposób umożliwiający uzyskanie cieczy jednofazowej. Dzięki temu możliwe jest zapewnienie odpowiedniego poziomu smarowania w każdej temperaturze.

BAZOWY ŚRODEK SMARNY od 5 do 30%

W płynach hamulcowych poliglikole wykorzystywane są w maksymalnej proporcji wynoszącej 30%. Uzyskiwane są one w reakcji polieterów (etylenowych i propylenowych) z substancjami dwufunkcyjnymi, takimi jak alkohole dwuwodorotlenowe lub woda.

DODATKI od 2 do 5%

Zawartość dodatków w płynach hamulcowych wynosi zazwyczaj maksymalnie 5%. Inhibitory korozji dodawane są w celu ochrony elementów metalowych układu hamulcowego przed korozją. Dodawanie przeciwutleniaczy ma na celu ograniczenie rozkładu utleniającego eterów glikolowych, poliglikoli oraz zahamowanie tworzenia się produktów rozkładu kwasowego i  żywic. Te dwa rodzaje inhibitorów odgrywają kluczową rolę zapewniając długotrwałe i prawidłowe działanie płynu hamulcowego.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

Kontynuując przeglądanie tej strony, akceptujesz stosowanie plików cookies (tzw. ciasteczka) i innych technologii w celach statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby uzyskać więcej inofrmacji.